Assen – Groningen

De Doorfietsroute van Groningen naar Assen, of van Assen naar Groningen, is de langste tot nu toe en heeft als enige een naam: De Groene As. Het is ook letterlijk de as in de regio Assen-Groningen. Deze route is werk-in-uitvoering; hieronder lees je meer over de planning.

De afstand Groningen-Assen is een kleine dertig kilometer; een afstand die je op de e-bike in 1,5 uur fietst, op de speed pedelec kan het in ongeveer een uur. Da’s al gauw sneller dan met de auto in de ochtendspits! Forenzen en scholieren uit Vries, Tynaarlo, De Punt en Haren hebben ook voordeel van de route; zij ‘stappen gewoon onderweg op’.

Je hebt op de meeste kruisingen voorrang, er staan weinig verkeerslichten en er wordt gestrooid zodra het glad wordt. Bovendien is de route met een breedte van vier meter riant te noemen. Kortom: vlot, veilig en comfortabel doorfietsen.

Meer over Doorfietsroutes

Route Assen – Groningen in het kort

  • Afstand: ongeveer 30 kilometer
  • Reistijd: ongeveer 90 minuten met gewone fiets, 75 minuten met e-bike of speedpedelec
  • Ruimte om elkaar veilig in te halen
  • Voorrang op kruisingen, weinig/geen verkeerslichten
  • Bij gladheid direct gestrooid
  • LET OP: route is nog niet gereed; zie ‘Werk in uitvoering’ hieronder

Werk in uitvoering

De aanleg van de Doorfietsroute van Groningen naar Assen en andersom is een groot project: het wordt uitgevoerd in meerdere fases.

Op dit moment kun je al meer dan de helft van de route fietsen:

1.tussen de Van Ketwich Verschuurlaan (Groningen) en Haren P+R;
2.tussen sluis De Punt en de Groningerweg (noordkant bedrijventerrein Tynaarlo);
3.tussen de Onlandweg (Tynaarlo) en de Europaweg (Assen); exclusief het deel bij de Asser Roeiclub.

De hele Doorfietsroute is naar verwachting eind 2025 gereed. Kijk voor meer informatie en een interactieve kaart op de website van de provincie Drenthe.

Fietser op de doorfietsroute

Fietsers op de doorfietsroute

Langs de waterkant

De Doorfietsroute van Groningen naar Assen - en andersom natuurlijk - loopt voor een groot deel langs het Noord-Willemskanaal, een belangrijke vaarroute. Je kunt vanaf de fiets bootjes kijken: woonboten, roeiboten van Gyas, kruisers van toeristen en vrachtboten. Je doorkruist ook het gebied van de Drentse Aa en komt langs de kenmerkende Witte Molen!

Neem op de terugweg eens een korte pauze langs de waterkant en laat de school- of werkdag van je afglijden.