Winsum – Groningen

De route van Winsum naar Groningen is de vijfde Doorfietsroute die voor het grootste deel klaar is. 
Sinds september 2023 is het stuk vanaf het zuiden van Winsum tot en met de Walfridusbrug in Groningen helemaal te fietsen. De afstand Winsum - Groningen is ongeveer 13 kilometer.

 

Bekijk de video  op YouTube

Langs het spoor

Grote kans dat je de lichtblauwe Arriva-trein onderweg een keer tegenkomt. Deze route volgt de meeste tijd de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool. Alleen ter hoogte van Winsum fiets je een stukje naast de provinciale weg. Bij Sauwerd, Wetsinge en Adorp zijn op- en afritten: hier kun je de Doorfietsroute op en af.

Meer over Doorfietsroutes

Bekijk de digitale kaart voor meer informatie over de route. Hier vind je ook het GPX-bestand om de route te downloaden.

Naar de digitale kaart

 

Vlot, veilig en comfortabel

Je hebt op de meeste kruisingen voorrang. Er wordt gestrooid zodra het glad wordt. De route is 3,5 meter breed. Kortom: vlot, veilig en comfortabel doorfietsen.

  • Afstand: circa 13 kilometer
  • Reistijd: circa 45 minuten met gewone fiets, 30 met e-bike of speedpedelec
  • Ruimte om elkaar veilig in te halen
  • Zoveel mogelijk voorrang op kruisingen, weinig/geen verkeerslichten
  • Twee schuilplaatsen waar je kunt schuilen voor de wind en regen (nog te realiseren)
  • Bij gladheid direct gestrooid

In één streep naar de Martinitoren

Voor fietsers ten noorden van de stad Groningen is de Doorfietsroute een uitkomst. Via de Walfridusbrug over het Van Starkenborghkanaal rijd je Groningen binnen. Je rijdt nu makkelijker en vlotter naar bijvoorbeeld het UMCG, Zernike Campus en het centrum. Fietsend vanuit Winsum heb je steeds zicht op de skyline van Groningen, met als centrale punt natuurlijk 'd' Olle Grieze': de Martinitoren. Welke gebouwen herken je nog meer?

Dwars door een wierde

Net buiten Adorp fiets je door een 'spoorwegwierde'. Tijdens een archeologische opgraving in 2021 zijn hier uitzonderlijk veel vondsten gedaan. Een deel van deze vondsten kun je zien in museum Wierdenland in het nabijgelegen Ezinge. De wierde is in de Romeinse tijd verlaten en functioneerde daarna 1850 jaar als weiland. 

Zoveel mogelijk voorrang

Fietsers krijgen voorrang op zoveel mogelijk plekken. Alleen ter hoogte van de Spoorlaan bij Adorp, de Laanweg bij Sauwerd, de Meedenweg bij Wetsinge en bij station Sauwerd gaat het overige verkeer voor. In de buurt van een kruising en een spoorlijn krijgt de fietser soms geen voorrang, omdat anders de kans bestaat dat verkeer op het spoor stil komt te staan als ze fietsers voor willen laten gaan. Bij sommige kruisingen is het fietspad ter hoogte van de kruising verder van het spoor aangelegd, zodat fietsers wel voorrang kunnen krijgen. Op kruisingen waar heel weinig autoverkeer rijdt, of waar het uitbuigen ruimtelijk veel impact zou hebben, hebben fietsers geen voorrang. 

 

Officiële opening

Dinsdag 10 oktober 2023, op de Dag van de Duurzaamheid, werd de doorfietsroute in Winsum feestelijk geopend met een uitdeelactie, fietscheck en koffie voor fietsers langs de route. Johan Hamster (gedeputeerde provincie Groningen) en Stefan van Keijzerswaard (wethouder gemeente Het Hogeland) hielpen met de uitdeelactie.

Johan Hamster: "Deze doorfietsroute biedt uitkomst voor scholieren, forenzen en recreatieve fietsers uit Winsum en omstreken. Het is een vlotte en comfortabele route die de bereikbaarheid van onze dorpen en de Stad enorm verbetert. Fietsen wordt zo nog aantrekkelijker, want onderweg kom je veel moois tegen. De route gaat langs en door het wierdenlandschap van Adorp en Sauwerd. Fietsend vanuit Sauwerd zie je de Martinitoren in de verte liggen."

Werk in uitvoering: fietspad Walfridusbrug - Eikenlaan

De gemeente Groningen werkt aan het laatste stuk van de fietsroute naar het centrum van Groningen. Tussen de Walfridusbrug en de Eikenlaan komt een nieuw fietspad, met een fietsbrug over de noordelijke ringweg (N370). Dit gedeelte van het fietspad komt op het talud ten westen van het spoor en wordt van de spoorbaan gescheiden door een hek. De fietsbrug wordt in het eerste kwartaal van 2024 geplaatst. Naar verwachting is het fietspad voor de bouwvakvakantie van 2024 helemaal klaar.